За града!

Брезник ,Дом За Стари Хора IV-СЕЗОНА

Брезник е град в Западна България. Той се намира в Област Перник и е в близост до градовете Банкя , Перник и София. Градът е трети по големина в областта след Перник и Радомир и е административен център на община Брезник.

 

Близо до града се намира римска баня и тракийско светилище (храм на слънцето, където веднъж годишно слънцето осветява определена точка в храма), но за съжаление не са проучени и консервирани и са подложени на набезите на иманяри.

 

Местността "Бърдото", където могат да се видят красиви природни гледки. (снимки)

 

Студен минерален извор "Желязна вода" - водата му е богата на железни и сулфатни йони, подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания (екземи).

 

Брезник е град с хилядолетна история. Той е един от първите пет български града и е основан заедно с Ниш, Пловдив, Средец и Срем. От известните ни досега макар и оскъдни исторически писмени и археологически данни се вижда, че Брезнишко има богато историческо минало. Налице са материални останки още от епохата на траките от първото хилядолетие до н.е. Интензивен живот тук е имало и през римската императорска епоха, както може да се заключи от многобройните оброчни плочки и пластични изображения, надгробни могили и монетни находища.

 

Оставени са ни в наследство средновековни паметници на културата. От особено значение са църквата “Света Петка”, класното училище, мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”, Църногорския и Билинския манастир, останки от средновековни църкви, къщи с архитектурна и художествена стойност /къщата-близнак в с. Кошарево; чардаклиите къщи в с. Ръжавец/